KONKURENCA JE OK!

by | Avg 24, 2020

Včasih me kdo vpraša po mnenju o konkurenci…
in o tem imam strogo svoje mnenje od katerega pač ne odstopim.
Roko na srce… trenutno je trg v Sloveniji ekstra poln z vsemi, ki šivamo, ustvarjamo in se podajamo na neko pot.  Sploh se mi zdi, da se je to še bolj razpaslo v času korone.
Ampak !
So razlike med šiviljami, ustvarjalkami za katere predvidevam, da stranke niti ne opazijo, oziroma ne vržejo preveč pozornosti na to…ker vsak danes gleda le na to, kje bo ceneje prišel skozi.
Na žalost je to današnja realnost. In to realnost čisto nič ne obsojam. Vsi smo primorani živeti na tak način…ker naša ljuba država je pač točno takšna, kot pač je.

Odkar šivam, se vsakodnevno srečujem s konkurenco. In včasih me prime, da bi vrgla puško v koruzo.
Zakaj ? Vam takoj obrazložim, kaj je tisto kar me res jezi in zakaj te včasih pripelje na tisti pomol obupa, ko ne veš ali bi skočil ali bi šel dalje.

Sama sem svojo pot šivanja začela z raznimi tečaji za katere sem kar dosti plačala in na koncu dobila tudi ustrezno potrdilo o opravljenem tečaju. Pa to ni bil le eden..ampak jih je bilo kar nekaj. Marsikaj me je naučila tudi sestra in moj pokojni oče.
A veste kolikokrat sem zlomila iglo… zarezala čisto narobe v blago… ukrojila le eno hlačnico ali pa en rokav in na koncu vse narobe zašila… ali pa kapo, ki je bila 3x premajhna…

To so bile vse napake iz katerih sem se ogromno naučila.  Zame bližnjic ni bilo in jih ni.
¨Če ne probaš, ne veš! ¨
In to še kako drži.
Poznam kar nekaj ustvarjalk, ki so danes uspešne in so podobno kot jaz začele svojo pot.
In takšne občudujem in globoko spoštujem. Ker vem, koliko truda in odrekanja je bilo za to, kar danes so. Tudi one niso obrale nobene bližnjice.
Potem pa imate tu še tisto plat, ki jo na žalost preziram in ki je ne prenesem.
Vsaka, ki ima 5 minut časa v Lidlu kupi šivalni stroj…se usede in že prvo uro za strojem zašije hlače in isto sekundo si naredi stran in začne s prodajo. NA ČRNO!
Ceno seveda postavi ekstra nizko… in veselo prodaja. Naj povem, da hlačke za 5€ še nikoli niso bile klavitetne in nikoli ne bodo. In s tem niti slučajno ne pokrije materiala in časa. 
Najbolj smešno pa je, ker sama sebe upa poimenovati ustvarjalka in šivilja.
Takšnih je na žalost malo morje. Pa ne me narobe razumet…naj vsak dela kar želi in nobenemu nisem FOUŠ.
Ampak zaradi takšnih rib se potem zgodi, da smo tiste, ki se trudimo, vlagamo svoje prihranke in dajemo vso energijo v to…PRIKRAJŠANE in na nas vržejo res REEES  slabo luč.
Se vam to zdi pravično?

Meni osebno ne.

Da o kopiranju izdelkov niti ne bi preveč začela pisati. Lahko vam na prste naštejem in v sekundi poimensko povem katera katero ustvarjalko kopira. Ker ne moreš zgrešiti. Vsaka ima svoj stil. In vsaka ima pravico do tega, da dela po svoji poti. In ni pravično, da se potem ena najde…te prekopira in služi na tvojem stilu. Na koncu pa ima še toliko poguma, da izdavi, da je to njena ideja!
Ogromno sem tudi opazila, da kakšni uspe prav na hitro zrasti. A pa ste kdaj vrgli uč, kaj se z njimi zgodi čez kako leto ?
Izginejo s scene. Ker stranke ugotovijo, da so izdelki nekvalitetni, furjasto narejeni in prepoceni. In iz višine padejo v globino.
Zato vedno zagovarjam…
Počasi je treba rasti in lesti naprej.
POČASI SE DALEČ PRIDE.
Zakaj pa potem pravim, da je konkurenca ok?
Da se razumemo…ZDRAVA konkurenca je ok.
Defenitivno pa ne ta, ki sem jo zgoraj opisala.
Zame osebno je zdrava konkurenca tista, ki  dela pošteno in ekstra fer. Tista konkurenca, ki mi je lahko le vzgled s svojim odnosom do dela…tista, ki svojim trudom, ki se ga vidi že na kilometer, raste in gradi svoj biznis.
Na kraj pameti mi ne pride, da bi šla sploh katerokoli konkurenco kopirati. Niti slučajno!
Takšna fer konkurenca je tista brca v rit, ki te požene ko si na tistem pomolu obupa. Konkurenca, ki ti reče, da se ne splača obupati. To je tista konkurenca, ki ti brez slabe vesti priskoči tudi kdaj na pomoč in deli s tabo kakšno novo odkritje in znanje.  TO JE ZDRAVA KONKURENCA!
Se med sabo spoštuje…ni škodoželjna in si ne pljuva v svojo skledo.  
Za vse to je konkurenca OK!
In še to…pri ZDRAVI konkurenci si privoščim tudi sama kakšen kos oblačila, obesek, darilce…
Pa pošteno plačam ! Brez cincanja in prosjačenja za nižjo ceno. Ker vsaka si ceno postavi točno takšno, kot le ve, da rabi da spelje svoj biznis in se preživi.

S tem blogom želim spodbuditi, da raje podprite vse ustvarjalke, kreativne ljudi, mini biznise, ki delajo na fer način.
Vse, ki se trudijo in v svoj uspeh vložijo še in še truda, časa, idej … in marsikje se prikrajšamo za to, da lahko vam ponudimo nekaj lepega. <3

... ko šivalni stroj zaigra, nastane čarovnija...

Pišite mi!

14 + 8 =

Splošni pogoji poslovanja